Gløgg, oprindeligt kendt som “glødet vin” eller “glødg”, har gennemgået en betydelig udvikling siden sin oprindelse. Den tidlige version af gløgg havde et lavere alkoholindhold sammenlignet med nutidens varianter. Inspireret af den tyske “Glühwein” fra det 19. århundrede, blev gløgg forbedret med karamelliseret sukker, hvilket resulterede i en rigere smag. Tidligere metoder, hvor sukker smeltede ned i vinen ved hjælp af alkoholdampe, blev dog droppet, da de reducerede alkoholindholdet. Samtidig begyndte man at tilsætte flere krydderier, hvilket førte til den gløgg, vi kender i dag.
Selvom ordet “gløgg” er relativt nyt, går traditionen med varm, krydret vin langt tilbage. I det antikke Grækenland kendte man allerede til sød og krydret vin. I det 17. århundrede blev varm cognac med smeltet sukker populært, men blev med tiden erstattet af vin, hvilket skabte en drik, der ligner moderne gløgg. Først i slutningen af det 19. århundrede blev gløgg en juletradition i Tyskland og andre tysktalende lande og spredte sig senere til Danmark.
Fra Tradition til Moderne Julefavorit
Gløgg kom til Danmark sammen med andre juletraditioner som halmjulebukken, Lucia, julestjernen og julelys. I dag er gløgg i mange varianter en fast del af julen for de fleste.
Klassisk Gløgg Opskrift
Ingredienser:
- 4 liter rødvin
- 1/2 liter portvin
- 200 ml cognac
- 200 ml Grand Marnier
- 500 g brun farin
- 200 g mandler
- 45 g hel kanel
- 45 g hele nelliker
- Skaller fra 4-5 appelsiner
- Skaller fra 2 citroner
Instruktioner:
- Kog alle ingredienserne op ved lav varme og lad det simre i en time.
- Lad blandingen trække i et døgn for at udvikle smagen.
Børnegløgg Opskrift
Ingredienser:
- 5 dl solbærsaft
- 5 dl æblemost
- 1 lille stykke hel ingefær
- 1 stk. hel kanel
- 5 hele nelliker
- 50 g mandelsplitter
- 75 g rosiner
Instruktioner:
- Varm alle ingredienserne op, undtagen mandler og rosiner.
- Fjern kanel, ingefær og nelliker før servering.
- Tilsæt mandler og rosiner.